Opbevaring af kaffe

Uanset hvor god kvalitet dine kaffebønner er og hvor godt dit udstyr er, så vil smagen altid lide under tidens tand. Specielt hvis kaffebønnerne ikke er friske når du brygger kaffe.

Det sikreste vej til at få mest muligt aroma er, at købe hele kaffebønner, og ikke formalet kaffe. Det skyldes ganske enkelt at den samlede overflade for de hele kaffebønner er mindre end den formalede kaffe, og dermed vil iltningen være mindre for kaffebønnerne.

Med udgangspunkt i, at producenten har valgt den bedste metode, og mest muligt aroma er bevaret i din luksus kaffe, skal du sikre dig, at kaffebønnerne opbevares korrekt hjemme hos dig selv.

En grundlæggende forudsætning er, at kaffebønnerne skal opbevares i en lufttæt beholder. Iltningen bevirker nemlig, at når aromaen forlader kaffebønnerne så optages ilt, og dermed lugten der omgiver kaffebønnerne.

Det taler imod opbevaring i køleskab med andre madvarer, som ellers er en bredt anbefalet metode.

Ligeledes kan det have en negativ effekt på smagen at bønnerne/beholderen tages fra den kolde luft til stuetemperatur og tilbage igen ofte, da det indebærer risiko for kondens, og fugten vil påvirke bønnerne.

Nogle anbefaler at kaffebønner, der ikke skal formales og brygges indenfor kort tid, opbevares i en fryser, mens andre direkte fraråder dette. Helt sikkert er det nemlig, at olien i kaffebønnerne påvirkes af at være frosset, og mørkristede kaffe blends vil ganske givet ændre karakter ved nedfrysning fordi de er mere “olierede” end lysere kaffe blends.

Ilten der lukkes inde sammen med kaffebønnerne har også betydning i forhold til omfanget af iltningen, så et mål er også at minimere mængden af ilt i beholderen.

Det bedste resultat opnås ved at sikre, at kun den mængde kaffebønner du skal bruge indenfor kort tid er eksponeret for ilt. Det kan du gøre ved at åbne portioner, der passer til dit forbrug i 5-8 dage. Hvis du køber hele kilo kan kaffebønnerne fordeles i mindre poser, hvis størrelse passer til en uges forbrug, som forsejles og opbevares i køleskabet.

Kort sagt handler det altså om: opbevar kaffebønnerne mørkt og køligt i en lufttæt beholder, som rummer den mængde kaffe du forventer at forbruge på ca. en uge.
Information på sider:

Kaffemaskiner - Kaffe - Køkkenmaskiner - Du er her: Kaffe - Kaffe -